witam
od kilku dni w mojej octaw. ASZ załuwazyłem iż w dolnym rogu od strony pasażera ponizej lampy jest wlot powietrza a w srodku mala chlodnic,i wlasnie z tej chlodnicy kapie mi olej ,nie wiem do czego ta chlodnica i skad tam sie bierze olej,i co mam z tym zrobic..
Auto normalnie jezdzi, żadnych problemów z mocą? Prawdopodobnie masz sporą nieszczelność intercoolera , którą powinieneś odczuć spadkami mocy. Ten wyciek oleju też taki sporawy :roll:
witam
od kilku dni w mojej octaw. ASZ załuwazyłem iż w dolnym rogu od strony pasażera ponizej lampy jest wlot powietrza a w srodku mala chlodnic,i wlasnie z tej chlodnicy kapie mi olej ,nie wiem do czego ta chlodnica i skad tam sie bierze olej,i co mam z tym zrobic..
Niezależnie od tego czy to uszczelnisz czy nie oleju obywać będzie w takim samym tempie. Byc może nawet niezauważalnym, olej w dolocie to olej stracony, pewne ilości są nieuniknione. Jeśli się to zbierało przez tysiące kilometrów to wyglądać może dość dramatycznie a faktycznie nie trzeba się tym przejmować. Ważne aby nie było strat w doładowaniu przez ową nieszczelność.
Nie moja wina że ludzie nie znają takiego materiału który mógłby pełnić rolę ogólnie rozumianego "uszczelniacza" dla turbiny. Stąd zawsze znajdziemy olej w dolotach silników turbodoładowanych, oczywiście że z czasem to się powiększa ale całkiem szczelne nigdy nie jest. A że mu opaska nie trzyma lub ma inną niewielką nieszczelność to widać ten olej i tyle.
Koledze springfild na początek radzę skoczyc na myjnie niech to chłopaki przelecą myjką, potem posprawdzaj opaski a następnie obserwuj co się będzie działo.
Witam
dzieki panowie za pomoc,wszystko jest wymyte,posprawdzalem wszystkie opaski na łonczeniach i nie ma na nich ani kropli oleju jest suchutko,sprawdzilem olej w silniku i tez ok. tylko ten inter. był mokry.
Poczekam i zobacze co sie bedzie dzialo.
Witam!!
Mam taki problem a mianowicie wycieka mi olej przy octavii 1.9 TDI 2001r. od strony kolektora wydechowego nad turbiną. Stamtąd wychodzi taki gruby przewód do filtra powietrza. I z tej okolicy gdzieś przy pracy silnika wyrzuca olej i kapie na półośke. Jaki jest tego powód?? I czy może być uszkodzony jakiś uszczelniacz?? I czy można to zrobić samemu?? Pozdrawiam
wlasnie ten intercooler ma u mnie wyciek i to drugi w ostatnim miesiacu, kapie miedzy zdezakiem a poczatkiem nadkola od strony kierowcy ,prawa strona jezdze wersja angielska,tylko jak sie zabrac do rozkrecania tego, zeby tam sie dostac,
Komentarz